Nu cântaţi Prohodul! Petrolul va fi ce-a fost şi mai mult decât atât

ninifairplayDe câtăva vreme, pe diferite bloguri, voci de Casandre clamează situaţia de la clubul drag inimilor noastre, Petrolul. S-a comentat starea, cică, dezastruoasă, în care se zbate gruparea ploieşteană, lipsa de transparenţă din partea conducerii, politica falimentară de transferuri ale jucătorilor, într-un cuvânt, „bătaia de joc”, numită chiar aşa de către un avizat comentator, faţă de o echipă cu un trecut mare, dar cu un viitor incert, în pofida promisiunilor făcute de proprietari, finanţatori şi conducători.

Ca un gazetar pensionar ce sunt, lipsit, aşadar, de „surse”, având posibilitatea de informare doar din presă şi bloguri, nu am pretenţia că deţin adevărul. Însă bunul simţ şi, mai ales, cele şase decenii, de când iubesc pătimaş Petrolul, mă fac să nu împărtăşesc pesimismul zişilor comentatori.
S-a acuzat, în plină vacanţă, când fotbaliştii erau răspândiţi în toate zările pământului, tăcerea domnului Walter, patron sau, mă rog, principalul finanţator al Petrolului. Falsă acuză! – după opinia mea. Domnul Walter nu avea ce să spună, pur şi simplu. Mie, unuia, nu mi-ar fi plăcut ca bossul petrolist să ia televiziunile la rând, vorbind verzi şi uscate, precum ciobanul Stelei.

Apoi, s-a scris că domnul Walter e gata să-şi ia jucăriile şi să lase Petrolul cu fundul în baltă, pentru că noul primar nu onorează promisiunile făcute de vechiul primar. Nu ştiu ce făgăduieli o fi făcut domnul Andrei Volosevici. Este posibil să-l fi asigurat pe finanţator că va încredinţa serviciile de salubrizare a Ploieştilor firmei „Romprest”. La câte promisiuni şi alte năzbâtii a făcut vechiul primar, ce-ar mai conta asta!? Numai că domnul Walter e un om de afaceri cu experienţă, nu se poate să nu fi ştiut că actualul operator de salubritate, firma „Rosal”, are un contract legal care nu poate fi denunţat după bunul plac al Primăriei. S-a mai acuzat faptul că acelaşi primar solicită chirie de la club pentru stadion. Cei care consideră că aceasta este o dovadă clară a sabotării de către domnul primar Iulian Bădescu a clubului Petrolul nu ştiu că legea prevede obligativitatea ca un activ al Primăriei să nu fie dat spre folosinţă unei firme private, decât pe baza unui contract de închiriere. De altfel, domnul Walter însuşi a declarat mai demult că nu e nici o problemă a chiriei pentru stadion.
În fine, a fost reuniunea lotului şi au început pregătirile pentru noua stagiune. Firesc, şi „mişcările de trupe”, plecările şi venirile de jucători. Din nou, un lung prilej de vorbe şi de ipoteze… Casandrele şi-au amintit de mai vechea plecare a lui Szukala – într-adevar, o pierdere -, numai că dezlegarea dată acestuia a fost făcută cu avizul antrenorului de tristă amintire de la vremea aceea, Mircea Rednic. După aceea, se dădea ca sigură plecarea la Steaua – în virtutea prieteniei dintre domnul Walter şi Gigi Becali – a lui Grozav şi Bokila. Nimic nu s-a adeverit, conducerea Petrolului nici măcar nu a discutat cu oierul.

Au plecat câţiva dintre ploieşteni. Iar alarmă de gradul întâi! Majoritatea suporterilor petrolişti ar fi dat bani din buzunar să scape de indolentul Adrian Cristea. A dat Dumnezeu şi „Prinţul” fustangiu s-a dus în Belgia, spală-se cu el pe cap Strâmbu. Aceiaşi critici ai lui Cristea au început să se tânguie că acesta a fost dat pe nimica toată. Au fost cedaţi gratuit câţiva jucători care lustruiau banca de rezerve şi încărcau inutil capitolul „cheltuieli” din bugetul clubului. Nu-i aşa că toate acestea sunt semne clare că Petrolul e în mare pericol? În fine, printre cei disponibilizaţi s-a aflat şi Opriţa, cel mai vechi petrolist, iubit de tribune. Iar văicăreli. Cu toată părerea de rău trebuie să spun că Opriţa nu a mai arătat, în ultima vreme, că este indispensabil echipei. Şi atunci, nu-i mai bine pentru toată lumea să plece la un salariu mai mare şi într-un fotbal mai puţin solicitant?!

Închei cu pretinsul conflict între mai marii clubului. Chiar dacă ceva o fi fost – în orice familie mai sunt şi neînţelegeri -, iată, lucrurile au intrat în normal odată cu renunţarea domnului Andi Crângu la demisie.
Suntem pe locul al VI-lea şi în semifinalele Cupei. Ce departe sunt zilele cănd Petrolul bătea coclaurii pe la Buftea sau Tărlungeni! Hai să ne bucurăm şi să zicem precum domnitorul Petru Rareş: „Vom fi ce-am fost şi mai mult decât atât”

Nini Hristodorescu

Post to Twitter

Share

6 Comentarii pentru “Nu cântaţi Prohodul! Petrolul va fi ce-a fost şi mai mult decât atât”

 1. Permiteti-mi sa va intreb cine sunt actionarii la clubul Petrolul: Dl. Walter 50% si dl. Capra 50% sau dl. Capra 100%? De ce am fost mintiti in aceasta privinta de catre dl. Capra?
  De ce Petrolul nu are echipa a II-a, unde poate tine cativa fotbalisti care pot face pasul la prima echipa? De ce s-a anuntat buget de 6 mil. euro si nu s-a transferat niciun jucator macar pe 50000 euro? De ce nu se continua lucarile la stadion, amenajare spatii si/sau parcare? Inteleg ca e treaba autoritatilor locale…Nu doar suporterii au avertizat anumite neconcordante intre promiisiuni si realizari, ci si antrenorul Contra.
  Personal nu deplang plecarile lui Galamaz si Cristea, insa in aparare avem doar 3 fundasi centrali in lot, dintre care unul intarziat (si oarecum gafeur Manasse) predispus la accidentari (Geraldo) si unul tanar (Neag. Se pare ca Hoban poate fi folosit ca stoper. Sa speram ca Petrolul poate face mai mult cu acest lot dar situatia pare neincurajatoare. Asta nu inseamna ca nu putem imbraca o haina optimista, dar suporterii Petrolului se asteptau la organizarea clubului intr-un mod profesionist. Dupa ureche ne ghidam de 23 de ani…
  Dupa cum vedeti, nu am prezis nimic. Dar probleme banuiesc ca sunt in club si acest fapt trebuie semnalat. Noi nu vrem rezultate inselatoare imdediate, vrem stabilitate, transparenta si incercari de a crea un club adevarat. Nu vrem caruta inaintea cailor.

 2. Dupa un asa articol publicat, ar trebui sa stergeti cuvantul “jurnalist” de sub numele Nini Hristodorescu. Termeni precum “ciobanul” sau “oierul” pot fi folositi de catre suporteri sau spectatori ai fenomenului ori persoane implicate in fotbal care cauta sa-si intepe rivalii.
  Si acum sa revenim la problemele dezbatute. Spuneti despre Domnul Walter (apropo, ar fi frumos ca “domnul” sa fie scris cu “D” mare data viitoare, chiar daca este in mijlocul propozitiei) ca nu ar avea ce sa spuna pe la televizor si ca x si y au spus ca o sa plece. Nimic mai fals. Domnul Walter in persoana a declarat dupa controlul DNA ca nu stie daca mai e interesat de fotbal. Asta este un lucru care ar fi trebuit clarificat tot de catre el.
  Apoi legat de implicarea primariei, stim cu totii ca sunt numeroase firme care beneficiaza , legal de cele mai multe ori, de sprijin din partea autoritatilor locale (nu doar la Ploiesti ma refer). De ce nu ar beneficia si Petrolul, care este intrumentul nr. 1 de imagine al Ploiestiului, de ceva sprijin si facilitati?
  Spuneti de fostul primar ca a facut promisiuni si nazbatii. Pai hai savedem la actualul primar promisiunile si nazbatiile… Sa incep cu “Pensia municipala” sau cu marirea impozitelor cu 16%?
  Si sa vorbim si de transferuri. Au plecat jucatori destul de importanti de la noi (cu exceptia lui Cristea) si au venit niste mediocritati (cu exceptia lui Geraldo dar a fost mai mult accidentat). Unde o fi oare bugetul ala de 5 mil. de euro anuntat? Pana acum s-au adus 3 jucatori de valori incerte, care si aia au fost luati liberi de contract. De la Rapid au plecat destui jucatori titulari, destul de buni. De ce nu au fost adusi la Petrolul? Oare pentru ca nu acceptau un salariu de 3-4 mii pe luna? Unde sunt banii promisi? Cine da bani la echipa? Dumneavoastra aveti vreun habar despre situatie? E retorica ultima intrebare. Evident ca nu, insa va exprimati parerea de strada intr-un jurnal online. Si daca nu detineti adevarul, abtineti-va, pentru ca multi sunt tentati sa ia drept adearat ceva ce citesc.
  Cu Oprita n-a fost nicio problema ca a plecat. Deranjant a fost modul in care a fost indepartat de la echipa.
  Pentru incheiere, am sa indraznesc totusi sa prevad ceva. Prevad un maxim de finala a Cupei si prevad o clasare intre locul 5 si 10. Cat despre autorul acestui penibil articol, ii recomand un blog sau Facebook-ul, pentru ca doar acolo isi au locul asemenea comentarii.

 3. De ce nu raspundeti, domnule gazetar. V-ati pierdut argumentele sau acum le fabricati ?

 4. Pentru domnul Razvan:
  Chiar vi se pare important daca d. Walter este actionar sau doar finantator? Mie mi se pare important ca d-nii Walter si Capra dau banii, multi, putini, pentru ca Patrolul sa fiinteze in conditii legale. Ganditi-va la situatia unor echipe cu palmares, numar de sustinatori si renume international mai mare decat al Petrolului, cum sunt Rapid si Dinamo, sau a unor grupari ca Gloria Bistrita si U Cluj, ca sa nu mai vorbesc de cluburi cu traditie care au disparut – Progresul Bucuresti, Corvinul Hunedoara etc. Ca la Petrolul s-a promis mai mult si ca se pare ca nu se va respecta primisiunea e adevarat, dar fiecare isi chiverniseste PROPRII bani cumpoate, cum crede de cuviinta, cum il tine buzunarul. Are cineva dreptul sa-i impuna sa-i cheltuiasca altfel? Are dreptul spectatorul care contribuie la finantarea clubului doar cu contravaloarea biletului sa impuna proprietarului sau finantatorilor sa bage mai adanc mana in buzunar? Dupa logica asta, am putea fi indignati ca nu avem si noi fotbalisti cotati la 20 – 30 de milioane…
  Da, aveti totala dreptate ca nu-i bine ca nu avem echipa a doua. As adauga la regrete ca nu avem un centru de copii si juniori mai productiv. Probabil tot banii – putinatatea lor – sunt de vina.
  Presupun ca lucrarile la stadion nu se continua nu din rea vointa, ci tot din cauza banilor. Parjolul lasat de vechea administratie in visteria Primariei – numeroasele datorii, adica, inclusiv la constructorul stadionului – presupun ca impiedica finisarea lucrarilor.
  Cu siguranta ca „sunt probleme” la club – dar unde nu sunt?! -, numai ca nu par atat de grave, incat sa cantam Prohodul Petrolului.

  Pentru domnul Cristian:
  Cine a stabilit ca intr-un material de presa nu „pot fi folositi termeni precum <> sau <>” si cum dracu’ de nu le-a spus si jurnalistilor din presa europeana, care-i zic lui Gigi „cioban umil” (cotidianul spaniol „AS”) sau „cioban devenit celebru” („Chicago Tribune”)?
  In ce scoala ati invatat ca „domnul” se scrie cu initiala majuscula? Nici Gramatica Academiei, nici DOOM (nu va speriati, sunt niste carti, poate ar fi bine sa ci le procurati si sa le rasfoiti) si nici vreo alta lucrare de specialitate nu statueaza de asa ceva.
  La fel de pafarist sunteti si cand va referiti la „implicarea primariei”. Puteti da un singur exemplu de firma „care beneficiaza, legal de cele mai multe ori, de sprijin din partea autoritatilor locale”? Ce inseamna „sprijin”? Cum adica „legal de cele mai multe ori”?
  Pai, Petrolul chiar beneficiaza „de ceva sprijin si facilitati” – milioanele de euro, unul, doua sau trei, in functie de performanta, promise de Primarie.
  Si pentru ca o dati un pic si pe politica, va atrag atentia ca promisiunea cu „pensia municipala” probabil ca se va realiza pana la sfarsitul mandatului. Indexarea (nu marirea) impozitelor locale s-a facut ca o obligatie a legii. Apoi, Dumnezeu insusi, daca ar fi primar al Ploiestilor, nu cred ca ar fi facut altfel, dupa ce a gasit dezastrul financiar lasat de Volosevici – datorii in urma construirii stadionului (apropo: nu era mai bine sa se fi accesat fonduri europene pentru asta?), a izolarii blocurilor din cartierul Vest, colegiul electoral al duduii Anastase, etc.etc., plus datorii la banci.
  Pentru „situatia transferurilor” (cum o numiti), despre care ziceti ca eu nu am habar, va sfatuiesc sa-i dati in judecata pe domnii Capra si Walter. Spuneti-mi insa si mie, sa nu mor prost, ce drepturi au ziaristii si spectatorii – care, baneste, sustin echipa numai cu contravaloarea biletului de intrare la meci – sa ceara socoteala patronilor de cluburi.
  In fine, prevedeti „un maxim de finala a Cupei si o clasare intre locul 5 si 10”, ceea ce, evident, ar fi un insucces, raportat la obiectivele de performanta anuntate. Asa o fi, ca prea o ziceti cu foc si competenta. Si totusi, chiar daca asa se va intampla, tot nu cred ca ar trebui sa ne smulgem parul din cap. Ar fi o a patra finala de Cupa pentru Petrolul si o clasare de nesperat in urma cu ceva vreme cand ne zbateam prin Liga a II-a, si jucam „acasa” pe la Mogosoaia sau Moreni, unde se intra cu invitatii.

  Pentru domnul FID
  Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor!
  Nini Hristodorescu

 5. Nu avem nimic din ce s-a promis , sa admitem ca e inca prea devreme,dar ce facem cu atatea indicii care sugereaza ca intentiile celor doi “investitori” ,urmaresc castigul personal imediat prin angrenarea Petrolului in niste chestii urate ….eu asta citesc prin masurile luate de ei pana acum….
  Cu respect domnule Hristodorescu ,dar sunteti naiv

 6. Bineinteles ca mi se pare importanta si deranjant ca am fost mintiti in fata in privinta acvtionariatului.
  Nu puneti, va rog, problema cluburilior Rapid si Dinamo, unde stim ce fel de oameni au finantat (imprumutat) aceste cluburi, unii au dat-o pe smechereala (insolventa, scuzati-mi limbajul golanesc, altii nu vor sa cedeze puterea. Daca faceti o asa comparatie nu e in regula. Ne comparam cu hotii. Nu credeti ca ar trebui sa dati alte exemple??? Plus ca la U Cluj a fost chiar actualul domn de la Petrolul.
  Suporterul are dreptul sa-si spuna pasul. Nimeni nu a zis ca vrea fotbalisti de 20 mil euro, dar cand se aude ca de la magazinul clubului banii nu se reinvestesc iar celebrii patroni se bucura de micile castiguri provenite de acolo, in loc ca o parte din acesti bani sa fie reinvestiti, atunci ne intrebam si noi daca acestia stiu ce inseamna management si marketing? Nu imi dau seama unde au intrat banii pe Szukala…In buzunarul stang sau drept.
  Spuneti dvs.: “Cu siguranta ca „sunt probleme” la club – dar unde nu sunt?!”. De la dvs. ma astept la alt mod de a gandi, pentru ca sunteti un om cult dar direct iar acum ocoliti subiectele dure si jonglati cu ideile pentru a nu deranja, dar nici nu va lasa inima sa nu le amintiti.
  Nu-mi spuneti de mostenirea grea a fostului primar, sper ca acest lucru sa nu fie un pretext de a nu face nimic timp de 4 ani.

Lasă un răspuns

 

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates